Iberico buikspek met knapperige huid

Iberico buikspek met knapperige huid

Ingrediënten:

  • 1 kilo Iberico buikspek
  • 1 takje rozemarijn (of 1 theelepel gedroogde rozemarijn)
  • 1 eetlepel zout (voor het pekelen van de huid)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel paprika poeder (optioneel)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1/2 kopje kippenboullion of water

 

Bereiding:

  1. Voorbereiden van het vlees: Dep het Iberico buikspek goed droog met keukenpapier. Snijd de huid kruislings in een ruitvorm, maar zorg ervoor dat je niet te diep in het vet snijdt, anders kan het vlees uitdrogen. Dit helpt om een knapperige huid te krijgen tijdens het roosteren.
  2. Marineren: Meng in een klein kommetje de olijfolie, fijngehakte knoflook, rozemarijn, zout, peper en paprikapoeder. Wrijf dit mengsel goed in de vleeszijde van het buikspek, maar zorg ervoor dat je de huidkant niet aanraakt met de marinade. Laat het buikspek minstens 30 minuten marineren (of langer voor meer smaak).
  3. Roosteren: Verwarm de oven voor op 150°C. Leg het buikspek met de huid naar boven in een braadslede. Voeg de kippenbouillon of het water toe aan de braadslede om de saus te creëren tijdens het bakken. Dit houdt het vlees vochtig.
  4. Langzaam garen: Rooster het buikspek 2 tot 2,5 uur in de oven, totdat het vlees zacht is en gemakkelijk uit elkaar valt. Het vet zal smelten, wat het vlees extra mals maakt.
  5. Knapperige huid: Verhoog de temperatuur van de oven naar 220°C en bak het buikspek nog 15-20 minuten, of totdat de huid knapperig en goudbruin is. Dit zorgt voor een heerlijke, krokante textuur aan de bovenkant.
  6. Laat rusten: Haal het buikspek uit de oven en laat het 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Dit helpt de sappen te behouden en maakt het vlees malser.
  7. Serveren: Snijd het Iberico buikspek in plakken en serveer met je favoriete bijgerechten, zoals geroosterde groenten, aardappelpuree of een frisse salade. Tip: Je kunt het buikspek ook in dunne plakjes snijden en serveren met een pittige saus, zoals een zelfgemaakte barbecuesaus of een zoete chili-dip. Geniet van je heerlijke Iberico buikspek! ????