Voor 2–3 personen | Bereidingstijd: ±2,5 uur
✅ Ingrediënten:
-
2–3 varkenspoten (schoongemaakt en in stukken gezaagd – vaak al zo verkocht)
-
1 ui, grof gesneden
-
3 teentjes knoflook, geplet
-
2 laurierblaadjes
-
5 zwarte peperkorrels
-
1 el azijn (of rijstwijn)
-
1 el sojasaus (licht of donker)
-
1 tl suiker
-
Zout naar smaak
-
Water
-
(Optioneel: stuk gember of steranijs voor extra smaak)
???? Bereiding:
-
Voorbereiden:
-
Spoel de varkenspoten af onder koud water.
-
Breng ze in een pan met ruim water aan de kook. Laat 5 minuten koken, giet af en spoel schoon. Dit verwijdert onzuiverheden.
-
-
Stoven:
-
Doe de schoongemaakte poten in een grote pan.
-
Voeg de ui, knoflook, laurier, peperkorrels, azijn, sojasaus, suiker en (optioneel) gember toe.
-
Voeg water toe tot de poten net onderstaan.
-
Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 2 tot 2,5 uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Roer af en toe.
-
-
Op smaak brengen:
-
Proef en voeg zout toe naar smaak.
-
Wil je een iets zoetere of pittigere smaak? Voeg dan naar wens extra suiker, sojasaus of een beetje chili toe.
-
-
Serveren:
-
Serveer met witte rijst, noodles of een stukje brood.
-
Garneer eventueel met lente-ui of koriander.
-
Tips voor beginners:
-
Hoe langer je stooft, hoe zachter het vlees en de huid wordt.
-
Je kunt dit gerecht ook in een slowcooker maken (6–8 uur op low).
-
De gelatine in varkenspoten geeft een rijke, bijna plakkerige saus – dat is normaal en juist lekker!










