- Gratis verzending vanaf € 50,-
- Betaal direct of achteraf
Heb je zin om jezelf te overtreffen in de keuken? Misschien eet je het niet vaak, maar voor een heerlijk en feestelijk hapje zijn oesters perfect! Wist je bijvoorbeeld dat de smaak van een oester afhankelijk is van de bodem, voeding, het zoutgehalte en de temperatuur van het water? Er is dus geen standaard smaak voor oesters wat deze culinaire schelpen zeer uniek maakt. Ben je benieuwd naar de verschillende bereidingswijzen voor oesters? Lees dan verder! Heb je zin om jezelf te overtreffen in de keuken? Misschien eet je het niet vaak, maar voor een heerlijk en feestelijk hapje zijn oesters perfect! Wist je bijvoorbeeld dat de smaak van een oester afhankelijk is van de bodem, voeding, het zoutgehalte en de temperatuur van het water? Er is dus geen standaard smaak voor oesters wat deze culinaire schelpen zeer uniek maakt. Ben je benieuwd naar de verschillende bereidingswijzen voor oesters? Lees dan verder!
First things first: oesters bewaren, openmaken en serveren
Voordat je gaat beginnen met het bereiden van oesters is het goed om te weten hoe je deze moet bewaren, openmaken en serveren. Je kunt de oesters het beste in een mandje of kistje in de koelkast bewaren nadat je ze gekocht hebt. Daarbij moeten de oesters altijd dicht blijven totdat je ze echt gaat serveren. Gaan ze toch open? Dan kun je iets zwaars op de verpakking leggen of een tik op de schelp geven. Als de schelp sluit leeft het dier namelijk nog. Bewaar ze nooit in water! Wist je dat oesters nog best lang buiten het water kunnen blijven leven?
De volgende stap is de oesters openmaken. Oesters eet je altijd vers. Maak ze daarom ook echt op het laatste moment open. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen vuil bij kan komen. Leg de oester op een vlak werkblad met de bolle kant naar beneden. Op deze manier zorg je ervoor dat het water in de oester zoveel mogelijk behouden wordt. De oester maak je altijd open bij het scharnier. Het scharnier is de plek waar de oester zijn klep open en dicht doet. Tip: richt het mes áltijd naar beneden zodat je niet in je hand steekt. Vervolgens pak je een theedoek en vouw je deze een aantal keer dubbel. Leg de theedoek op de oester en houd deze stevig vast. Steek vervolgens het puntje van het oester mes tussen het scharnier aan de smalle kant en ga met een soepele beweging de schelp in. Draai het mes een kwartslag naar je toe zodat je het scharnier hoort breken. Vervolgens draai je het mes helemaal door en snijd je de sluitspier aan de zijkant los. Nu zal je merken dat de oester opengaat. Het laatste wat je nu nog moet doen is de oester lossnijden van de sluitspier aan de onderkant.
En dan, last but not least, de oester serveren! Dit is misschien wel het leukste gedeelte. Je kunt oesters eigenlijk op drie verschillende manieren serveren. Je kunt ze bijvoorbeeld op crushed ice of ijsblokjes leggen. Op deze manier blijven ze altijd vers en ook nog eens goed liggen. Een echte win-win situatie dus. Als decoratie kun je ervoor kiezen om zeewier op het ijs te leggen om het geheel wat meer af te maken. Als je gegratineerde oesters maakt kun je deze niet op ijs serveren. Waarom? Omdat je deze oesters warm eet. In dit geval kun je ervoor kiezen om de oesters bijvoorbeeld op grof zeezout of verkreukeld aluminiumfolio te plaatsen.
Recept 1. Oesters met rode wijnazijn
Ingrediënten:
12 oesters
1 sjalotje
3 eetlepels rode wijnazijn
Zout en peper
Voor het eerste recept snipper je het sjalotje fijn en meng je dit met de rode wijnazijn. Breng deze zelfgemaakte dressing op smaak met een klein beetje peper en zout. Je kan altijd tussendoor proeven of de dressing volledig naar wens is. Vervolgens open je de oesters en serveer je de rode wijnazijn dressing in een schaaltje bij de oesters. Genieten maar!
Recept 2. Gestoomde oesters met Oosterse dressing
Ingrediënten:
12 oesters
½ rode peper
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel suiker
1 limoen
Om te beginnen stoom je de oesters. Dit doe je door een metalen vergiet op een pan met een laagje kokend water te zetten. Leg de oesters rustig in het vergiet en plaats de deksel op de pan. Stoom de oesters 4 minuten en haal ze er vervolgens voorzichtig uit. Je kunt ook een stoommandje gebruiken. Door de oesters te stomen gaan ze een stukje openstaan waardoor ze makkelijker te openen zijn. Vervolgens halveer je de peper, verwijder je de zaadjes en hak je de rode peper fijn in kleine stukjes. Meng de rode peper, suiker, sap van de limoen, een beetje limoenrasp en de sojasaus in een schaaltje. Als je dit allemaal hebt gedaan kun je de oesters openen en de zelfgemaakte Oosterse dressing serveren in een schaaltje bij de oesters.
Recept 3. Gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas
Ingrediënten:
12 oesters
1 eetlepel fijngehakte verse platte peterselie
20 gram Parmezaanse kaas
25 gram zachte boter
Voor het laatste recept begin je met het verwarmen van de ovengrill. Zodra je dit hebt gedaan bekleed je de bakplaat met wat aluminiumfolie. Verkreukel de folie een beetje zodat de oesters hier stabiel op kunnen liggen. Vervolgens open je de oesters en giet je het vocht af, waarnaar je alle 12 de oesters op het verkreukelde aluminiumfolie legt. Meng de zachte boter met de peterselie en verdeel dit over de oesters. Rasp vervolgens de Parmezaanse kaas en strooi dit over de oesters. Zodra je dit allemaal hebt gedaan zet je de oesters een paar minuten onder de grill zodat alles in elkaar smelt en het geheel een mooi goudbruin kleurtje krijgt.